top of page

Искате да си купите барбекю ?

Придържайте се към производители на барбекюта, които произвеждат само и единствено барбекюта. Кой би повярвал, че ако произвеждаш пухени възглавници и трикраки столчета, барбекютата ти ще са добри като на производители, които правят само барбекюта? Логично е. Те поддържат резервни части и обслужват и се грижат за клиентите си. В крайна сметка, не сме чули Мерцедес да е пожелал да произвежда и телевизори.

 

Вие искате да си купите барбекю на газ?Отишли ​​сте до магазините. Разгледали сте различни модели. Гледали сте Вебер, Бройл кинг, и още десетина и повече. Изслушали сте продавачите да ви обясняват за площите, мощности на горелките, задни горелки за чеверме, странични горелки, инфрачервени горелки, и дузина неща, които никога не сте чували.

Сега сте по-объркани, отколкото преди, и това което ви трябва, е приятелски съвет.!

 

барбекю на газ

 

  • Цена: Първото нещо, което ще ви ориентира е цената. Правило номер едно: Получавате това, което плащате! Ще видите газови барбекюта в ценовия диапазон от около 150 лв-200 лв. Като вземете предвид, че има непрофесионални барбекюта на газ, които струват над $ 10,000, това трябва да ви каже нещо. Така, че вие трябва да прецените колко искате или можете да похарчите, преди да пазарувате, защото цените могат да варират в целия този диапазон. Евтините барбекюта няма как да са направени от качествени и съответно скъпи материали. Има и скъпи, но недобри барбекюта, но цената е добър ориентир. При сравняването на цените, се поинтересувайте дали маркучът и газовия регулатор са включени в цената, защото това може да добави и 80 лв към разходите, ако трябва да ги купите отделно.

 

  • Материал: Огледайте от какъв материал е направено барбекюто. Основното тяло на грила обикновено се прави от кален алуминий, ламарина, чугун или неръждаема стомана. Неръждаемата стомана е предпочитан материал за професионалното, готварско оборудване и е най-скъпа, но не всички сплави на неръждаема стомана са еднакво качествени. Дебелината на метала е важна също(особено в частта където е огънят- фурната). Едно от нещата, на които да обърнете внимание, не е само тялото, но и рамката му и здравината на сглобките. Има много барбекюта от ниска проба “неръждаема стомана", които са с боядисани стоманени носещи части, които могат да ръждясат за кратко време. След като прецените материала, огледайте целия грил, за да видите как е цялостното му сглобяване. Дали е изцяло от неръждаема стомана или само части от него? Правило две: на производителите да се използуват комбинации от метал! Истината е, че каленият алуминий обикновено ще надживее дори качествена неръждаема стомана, въпреки че вече е рядкост, защото е скъп за производство, той може да се намери в съвременни барбекюта. Поинтересувайте се от какъв материал са направени горелките и с какви гаранции са! Важно е. Не искате да давате доста пари, за нови горелки, защото барбекюто ви има 1-2 г. гаранции на горелките Най-добрите барбекюта в света разполагат с горелки от неръждаема стомана и гаранциите им трябва да са минимум 3г. Всеки друг материал е осъден да ръждяса и да се пробие! Газта трябва да се разпределя равномерно по всички горелки, а не при включване на повече от една от тях, да се окаже, че барбекюто ви е загаснало. Модерните барбекюта разполагат и с изпарителни системи(пластини) от неръждаема стомана над горелките и под скарите . Тяхната роля е да разпределят топлината от горелките, за да не се налага да готвите само и директно над тях. Добрите скари са от неръждаема стомана, от чугун или стомана с порцеланов емайл (не са от боядисани ламарини)

 

 

  • Размер: След като сте взели под внимание тези фактори, трябва да изберете размера и функциите, които искате. За размера, преценете вида неща, които ще готвите в барбекюто и за колко хора може да се наложи да се готви. Ако планирате да печете големи пуйки или желаете да сте в състояние да се готви до 40 хамбургери в даден момент, ще искате по-голямо барбекю. Не забравяйте,че някои барбекюта имат и горна скара, на която също може да готвите.. Изберете размер, на който ще готвите безопасно и удобно.

 

  • Топлинна енергия: Друг фактор е рейтингът на мощността на горелките. Това е измерване на количеството топлина, произведена от горелката. Барбекю с по-високи киловати, не е задължително да произвежда повече топлина. Това е фактор на произведената топлина, размерът на барбекюто и колко добре поддържа и разпределя тази топлина. Не купувайте барбекю, само защото то има мощни горелки. Сравнете тази цифра с размерите и формата на барбекюто.

 

  • Трайност: Материалите, дебелина на метала, качеството на частите, играят важна роля в това колко дълъг ще е животът на вашето барбекю. Най-дълготрайният живот, зависи и от това колко добре го поддържате. Това е едно от основните правила!. И най-добрият грил ще ръждяса и ще се разпадне, ако се оставя открит и непочистен. Разбира се, по-добрите барбекюта ще издържат по-дълго и ще ви създават по-малко проблеми, който факт не е за пренебрегване.

 

И така, кое барбекю ще ви направи най-добрият готвач? Няма такова. Практиката и опитът ще ви научат как да работите с вашето барбекю. То е само средство. Приготвените храни зависят от готвача. Въпреки това, барбекюто с добро качество е значително по-лесно за ползуване и почистване, а лошокачественото може да доведе до неприятни изживявания. Колко газ ще употребява при готвене, също не е без значение

Препоръчително е да се подбират барбекюта на известни в цял свят марки, по разбираеми причини. Те са изпробвани от много години от различни клиенти и на интернет има достатъчно информация за техните предимства и недостатъци. Световноизвестните марки разполагат с резервни части, имат съвети за клиентите си и изпълняват гаранциите си в срокове.

a)

b)

И двете барбекюта са от неръждаема стомана. Барбекю (а) има не много по-ниска цена от барбекю(б), НО във "фурните" им обаче гори открит огън!( Не бихте си направили огнище от тънка ламарина, дори да е иноксова? Не искате дъното да изглежда така, повярвайте. Или самото барбекю

Това не е филм на ужасите. Така изглеждат некачествените барбекюта след някoлко месеца или година- две!

 

 

Вие искате да си купите барбекю на дървени въглища ?

В България сме свикнали да да се използва скара или градени барбекюта, които практически също са вид скари. Барбекюто е различно най-вече, защото има и капак! Това позволява да печете с по-малко въглища, да контролирате топлината, a соковете от храната да не се изпаряват и така тя се приготвя по-бързо и да остава по-сочна отколкото на стандартна скара. Освен това да се готви с барбекю е по-бързо и е по-икономично.

  • Добрите барбекюта на дървени въглища имат вентилационни отвори за регулиране на количеството въздух. Те ви позволяват лесно да контролирате температурата, а при качествените барбекюта, те са поставени по такъв начин, че дори и при съвсем малко постъпление на въздух, не позволяват огънят да загасва. Готвенето на по-големи разфасовки месо (цяла птица, контра филе, ребра и т.н. и опушването изискват ниски температури 107° С -120° С. След приключване на готвенето можете също така да затворите достъпа на въздух, така че огънят да загасне и е възможно да използвате повторно, останалите количества въглища, а изхвърляте само пепелта. Това е доста икономичен начин на печене.

  • Няма добро барбекю, в което въглените лежат директно на дъното на барбекюто. Те трябва да са на скара за въглени за да не прогорят дъното за 1̀ лято!

  • За да не ръждясва скарата за готвене трябва да бъде от неръждаема стомана, чугун или специални метални сплави. Покритите с висококачествен порцеланов емайл скари са също често срещани при добрите производители на барбекюта

  • Като цяло, тялото на барбекюто, трябва да бъде здравo и от траен материал, устойчив на атмосферните условия. Ако се клатушка, това е знак, че частите не пасват добре заедно и барбекю е вероятно с лошо качество. Дебелина на стените се различават много при различните производители. Не бихме препоръчали да си избирате барбекю, чиито стени са от тънки ламаринки. То не само няма да задържа достатъчно топлина, но дори да не ръждяса, вероятно ще прегори на места

 

Надяваме се да сме били полезни. :)

Quality Barbecues English
Барбекюта Български
bottom of page